’t SchrijfNest op 15 november – 01

Standaard

verteltheater2

Vanochtend was ’t SchrijfNest op verplaatsing te gast in bibliotheek Daverlo te Assebroek (Brugge). ’t SchrijfNest was één groot experiment dat uitvoerig wordt beschreven op vivapo’s blog – 365 dagen verwondering.

Ik mocht de deelnemers verrassen met een Kamishibai verhaal. Een Kamishibai is een verteltheaterkastje waarin grote prenten (A3) kunnen worden geschoven. Op de achterzijde van die prenten staat een verhaal dat de kamishibai-verteller voorleest of vertelt.

 

Terwijl ik het verhaal van het land van de grote woordfabriek vertelde voelde ik een oude liefde oplaaien … het voorlezen van verhalen. Het maakte echter ook een dierbare herinnering wakker. Begin de jaren vijftig van vorige eeuw zaten twee zusjes te kijken naar zo’n theaterkastje op de keukentafel. Ze hingen aan de lippen van een geboren verteller die zijn dochters op zaterdagnamiddag met zijn verhalen verwende.

Nadat ik de deurtjes van de Kamishibai dicht klapte kon het ‘grote’ werk beginnen … een tekst schrijven voor de achterflap (*) van ‘mijn’ boek – een fictief boek – geïnspireerd door de achterflap van ‘De Bende van de Bokkenrijders’ (Ton Van Reen) dat ik lukraak uit de rekken had gehaald. Het werd de achterflap voor een jeugdboek, geschreven door de auteur Viviane Van Pottelberghe.

De Bende van de chocoladeletters 

In het begin van de 22° eeuw wordt een Vlaamse provinciehoofdstad door toeristen overspoeld. Je hoort er gesprekken in onder meer het Japans, Engels, Frans en Italiaans. Het Nederlands is echter heel schaars. In winkels waar je in de 21° eeuw kant kon kopen kan je alleen nog terecht voor chocolade. In de uitstalramen liggen sierlijke letters in chocolade op kantjes van spierwit papier. De tongstrelende lekkernijen in zwarte, bruine en witte kleuren vormen woorden in allerlei talen… behalve in het Nederlands.

Florian – een jongeman met een eigen mening en heimwee naar zijn moedertaal – vat op een doordeweekse dag het idee op om op zoek te gaan naar Nederlandse woorden. Vanuit zijn kindertijd herinnert hij zich dat je letters en woorden kan vinden in dunne en dikke boeken in bibliotheken.  Na enig opzoekingswerk vindt hij er zelfs één in zijn buurt. Hij stapt gezwind de bib van Daverlo binnen en staat daar oog in oog met Siebelle, een mooie jonge vrouw achter de balie.

In De Bende van de chocoladeletters neemt de auteur je mee in een spannende zoektocht naar chocolade letters waarmee je Nederlandse woorden kan vormen.

Ik vatte de essentie van ‘mijn’ verhaal samen in een zandloper, maar dat – samen met een (her)gedicht – bewaar ik voor een volgend logje.

(*) geïnspireerd door de achterflapchallenge van Jolanda Pikkaart – dé kleurrijke schrijfcoach.

Namasté, Viviane

Bron
foto1: vivapo
foto’s 2 & 3: NicDan

 

 

 

Advertentie

Volgende »

  1. Pingback: ’t SchrijfNest op 15 november – 02 | vivapo mijmert creatief

  2. Pingback: ’t SchrijfNest te gast in de bib van Daverlo | vivapo's Blog

  3. Pingback: wat schreven deelnemers in ’t SchrijfNest op 15 november 2017? – mijmeren op papier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s