Een dag uit het leven van Wouter Tierentyn – 06

Standaard
Schermafbeelding 2018-02-23 om 15.34.30Jules Tierentyn was in het voorjaar volop vakantieplannen aan het smeden. Over een kleine vier maand zou hij met veel plezier naar Kaprun op vakantie gaan, ware het niet dat hun veteraan – een brilkever met een gedeelde achterruit – dreigde de geest te geven.

Jules’ collega had hem een brochure laten zien met een foto van een blauwe modernere kever. Hij was echter terughoudend om een nieuwe auto te kopen. Hij wilde zijn buren niet de loef afsteken. De afbeelding stelde hem echter gerust: die auto had nog dezelfde look dankzij de liggende koplampen, maar technisch was die wat moderner. Dat zou hem alvast helpen om gemakkelijker de bergen op te geraken en dat laatste gaf de doorslag.

Al stond zijn besluit vast, hij had nog andere katten te geselen: het zoeken naar een geschikt moment om zijn vrouw te overtuigen. Ze klaagde nu al steen en been over de uitgaven voor kledij van de kinderen. Gelukkig had ze bij de vrouwenbeweging leren naaien. Ze kon met weinig stof een kort rokje – ongeveer twintig centimeter boven de knie – en een rechte mini-jurk maken voor haar achttienjarige dochter. Voor haar zoon Wouter – modebewust, al was hij nog maar vijftien – maakte ze een broek in ribfluweel en een gekleurd hemd met dessins. De witte wollen coltrui die ze voor zoonlief kocht was dan wel een niet voorziene hap uit het gezinsbudget van een huisvrouw en een politie-agent.

Het toeval hielp hem een beetje. Zijn vrouw was grote fan van Gigliola Cinquetti die – op dat moment als jongste deelnemer ooit – deelnam aan het Eurovisiesongfestival in Kopenhagen. Dié avond, tijdens het tellen van de punten maakte hij gewag van de geplande aankoop. Zoals verwacht lag zijn vrouw dwars ook al spiegelde hij haar het enthousiasme voor van hun dochter die net haar rijbewijs had gehaald en sprekend op de Italiaanse geleek.

Naarmate de puntentelling vorderde – en de score voor non ho l’età de hoogte in ging – steeg ook het enthousiasme van zijn vrouw. In de euforie van de overwinning … gaf ze haar zegen aan de nieuwe kever.

Namasté, Viviane

Bron foto: Marjon Sarneel – Start je Verhaal

Lieve lezer, ik zou het leuk vinden mocht je na het lezen van bovenstaande tekst deze vragen willen beantwoorden:
A. In welk jaar of tijdvak speelt deze tekst zich af denk je?
B. Wil je aangeven waarom je de tekst in die bepaalde tijd plaatst?
C. Welke woorden maken dat je denkt dat de tekst zich in die bepaalde tijd afspeelt?

 

Advertentie

Volgende »

 1. Dag Viviane,

  A. Ik denk de jaren 70
  B. Wij reden toen ook met een Kever. De oudere versie (een zwarte) werd in die jaren vervangen door een nieuwere (ook een blauwe!). De Italiaanse zangeres won het Songfestival in die jaren?? Het zegt me vaag iets…
  C. Typisch jaren 70 lijken me de Kever, de coltrui, het ribfluweel en het korte rokje. Het deed me algemeen denken aan mijn jeugd. In de jaren zeventig was ik een tiener en droge ik ribfluwelen broeken met een coltrui, reden we in een Kever en was ik heel blij met mijn korte rokje.

  Veel herkenning!

  Hartelijke groet.

  Geliked door 1 persoon

 2. dag Viviane,

  Zo, zo, onze Tierentyn is van eenvoudige komaf 🙂 . Ik denk tijdsperiode: in het midden tussen 1960 en 1970. Ik was een klein meisje (ongeveer 10 jaar) ten tijde van het liedje. Mijn parrain had ook een kever in die tijd. De vrouwenbeweging vierde hoogtij en ribfluweel was in de mode aan het komen.
  Minijurkjes heb ik nooit gedragen (weet je nog wel: de groene rubberen botten 🙂 ),maar waren wel volop in de mode (ik was eerder het type van het ribfluweel). Werkende vader, thuiswerkende moeder, zoon en dochter: een typisch plaatje uit die jaren.
  Een heerlijk stukje!

  Geliked door 1 persoon

 3. Dag Viviane,

  Jouw verhaal speelt zich af in 1964
  Ik keek toen met heel de familie èn met de buren naar het songfestival op tv
  Ik droeg een minirokje en trok het heel de tijd naar beneden.
  Mijn broers droegen gekleurde bebloemde hemden…

  Waar is de tijd!

  Geliked door 1 persoon

 4. Pingback: start je verhaal – vivapo's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s