Schaaps’ Schrijfuitdaging #6: neen

Standaard

Logo-wld-2016Wereldlichtjesdag

Van zodra ze de living van het Woon- en Zorgcentrum binnen stapt ziet Sonja dat haar moeder gebogen zit over een kerst-mandala-kleurboek. Ze kust haar op de wang met de boodschap “dag mama, ik kom voor de kerstversiering in jouw kamer.”

Omdat haar moeder niet reageert zet Sonja zich naast haar moeder neer en neemt haar gezicht in haar handpalmen. Twee betraande ogen kijken haar hulpeloos aan. Sonja hoort hoe haar moeder een diepe zucht slaakt. “Mama, wat scheelt er?” Ze probeert haar te troosten met “ik heb een nieuwe kerstkribbe voor je mee”. 

Het blijft even stil tot de betraande ogen oplichten. “Neen” zegt haar moeder, “neen, ik wil dit jaar géén kerstversiering.” Wat wil je dan wel” vraagt Sonja zacht. Haar moeder antwoordt gedecideerd “Ik wil geen kerstboom met flikkerende lichtjes, ik wil geen kindje in de kribbe. Ik wil straks wél samen met de andere bewoners kaarsjes aansteken in de kapel ter nagedachtenis aan overleden kinderen.”

Plots schiet het Sonja te binnen … vandaag is het de tweede zondag van december. Mensen steken over de hele wereld om 19.00 uur kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Het maakt daarbij niet uit hoe oud het kind was of hoe lang het al geleden is. Je kind blijft immers je kind! Voor altijd in je hart en gedachten!

Sonja’s gedachten vloeien naar de herinnering aan haar broer, mama’s jongste kind die hen dit voorjaar ontvallen is.


Wereldlichtjesdag op 9/12/18 inspireerde mij voor de zesde uitdaging van Schaap Schrijft met als thema ‘neen’, een kortverhaal met maximum 150 woorden

Namasté, Viviane

foto: Wereldlichtjesdag.nl

Advertenties

Volgende »

 1. Klopt…. voor een ons een dubbele dag…. we vierden onze 35e bruiloft ’s middags…
  en ’s avonds stonden hier 4 kaarsjes te branden…

  “neen” als moeder wil je zoveel niet… wil je zoveel ook wel… maar in veel gevallen heb je niets te willen want alles overkomt je…

  Liked by 1 persoon

  • Dank voor jouw reactie. Ik vermoed dat dit initiatief reeds langer in Nederland dan in Vlaanderen bestaat; ik weet eigenlijk niet of jij Nederlandse of Vlaamse bent … (ik wou hier jouw naam invullen maar ik ken die ook niet).

   Liked by 1 persoon

   • Ik ben Nederlandse 🙂 en mijn naam is Stefanie. Kijk eens op mijn website bij de ‘Wie ben ik’ pagina. 😃

    Liked by 1 persoon

 2. Pingback: #6 Schrijfuitdaging – Schaap Schrijft

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s