#dagcreatie 219 – parkeren

Standaard

Marion Driessen reikte parkeren aan als thema voor een zeswoordverhaal met beeld. Deze schrijfuitnodiging zette mij er opnieuw toe aan om door mijn fotoarchief te bladeren. Op 10 mei 2018 bezochten wij Paleis Het Loo waar Koningin Wilhelmina tot haar overlijden in 1962 woonde.

P1090846.jpeg

koninklijke parkeerplaatsen op Paleis Het Loo

©vivapo 12/2/2020

P1090843

Toelichting bij de 1° foto.
In 1948 deed koningin Wilhelmina na vijftig jaar afstand van de troon. Ze nam haar intrek op haar geliefde Paleis Het Loo. Het hofpersoneel ging op zoek naar een auto voor de prinses. Deze Cadillac – bouwjaar 1937 – stond als inruilauto bij een importeur. Een tweedehands auto – want dat was het – werd zo kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog als passend gezien. Hoewel deze elegante open auto niet speciaal voor koninklijk gebruik werd gebouwd, heeft hij zonder meer koninklijke allure.

Toelichting bij de 2° foto.
Deze cabriolet van Daimler-Benz AG – bouwjaar 1953 – volgde in 1953 de Cadillac Convertible Sedan op als officiële auto voor prinses Wilhelmina op Het Loo. Het is een luxueuze cabriolet-uitvoering in fabriekskleur ‘Mittelgrün 229″. Op enkele details werd dit exemplaar voor de prinses aangepast.
Met de uitnodiging ‘kom maar binnen en hou de klompen maar aan’ werd de auto door Wilhelmina onder andere gebruikt voor het ‘ontvangen’ van gasten wanneer zij de Veluwse boeren en boerinnen bezocht Het was dus de bedoeling dat de gasten bij de prinses in de auto stapten.

Namasté, Viviane
foto’s: ©vivapo – 10 mei 2018

Advertentie

Volgende »

  1. Pingback: Zeswoordverhaal: Parkeren – DOLDRIEST

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s